Sunday, July 1, 2012

Resepi Tat Epal

Bhn:
200 gm tepung self raising
250 gm tepung gandum
1 biji kuning telur
1 biji telur
250 gm mentega
sedikit pewarna hijau
1 sudu teh perisa epal-jika suka
secubit garam
Jem nenas secukupnya

Hiasan;
cengkih secukupnya
1 biji putih telur dipukul bersama sedikit pewarna hijau.

Cara:
1.Tepung diayak bersama.
2.Didalam bekas yg lain, campurkan 1 biji telur dan kuning telur kemudian dipukul bersama.ketepikan.
3.Putar mentega hingga lembut, masukkan tepung yg diayak tadi, masuk garam, uli hingga sebati.Masukkan telur dan perisa epal serta pewarna hijau, uli hingga sebati.
4.Ambil doh sebesar 2 cm, bulat bulatkan dan isi inti jem nenas,bentukkan sepeti epal dan cucuk cengkih sebagai tangkai.Glis kan dgn putih telur tadi.
5.Bakar hingga masak.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...