Monday, April 9, 2012

Resepi Puding Belang




Bhn:
1 bungkus agar-agar-rendam dan toskn
1400ml air
1 tin susu cair
200 gm gula-blh dikurangkn
60 gm tepung jagung
30 gm tepung kastard
2 sudu besar paste coklat
2 sudu besar mentega
1 tsp esen vanila
2 biji telur ayam
secubit garam

 Cara membuatnya:

1. Masak agar agar bersama-sama 1400 ml air hingga hancur.Kemudian masukkn gula dan kacau hingga larut.(perlahankn api).
2.Di dlm bekas lain: pukul telur, masukkan susu, tepung kastard,tepung jagung diikuti dgn garam dan kacau hingga sebati,kemudian masukkan adunan ini ke dalam agar-agar tadi sambil dikacau hingga pekat..padamkn api, masukkan mentega dan esen vanila, kacau lagi hingga adunan ini sebati.
4.Bahagi adunan ini kpd dua bahagian, satu masukkn paste coklat, dan satu lagi biarkan dgn warna asal.
5.Sediakn loyang dan masukkn adunan berselang seli warnanya, ulang proses ini sehingga selesai. masukkn kedlm peti ais...selamat mencuba.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...